"MAKANAN di Sarawak tak sedap dan minta suami cepat cepat ditukarkan ke semenanjung."
Hmmm ...
Pernah viral di media sosial pada suatu ketika dahulu tentang kes di mana seorang wanita mengadu tentang makanan di Sarawak yang tidak sedap dan mohon agar suaminya cepat-cepat dalam berpindah semula ke Semenanjung. Kata orang, tak kenal maka tak cinta.
Berbeza dengan Muhammad Afham, pelajar UNIMAS yang berasal dari Semenanjung. Pada mulanya memang tak biasa, tapi lama kelamaan dia mula jatuh cinta dan sehingga kini walaupun berada di luar bumi Sarawak, makanan Sarawak tetap terasa di hujung lidah.
Dipetik dari FB Muhammad Afham
"Jujur nya, pertama kali sampai di Sarawak, masalah pertama saya juga makanan. Tekak dan lidah kami hari hari makan makanan bertumis dan pedas. Bayangkan bila order Nasi goreng kampung "PEDAS BANYAK" yang sampai nasi goreng dan potongan lada bertaburan diatas nasi. Pengalaman yang sama macam Sarah Razak kongsikan di status beliau.
Memang mencabar, sebenar nya bukan tak sedap cuma cara masakan tu "more to chinese style". pakai lada besar, pakai tepung ubi. Dan hampir semua cafe, masakan nya hampir sama. Hanya ada beberapa lauk je yang dimasak dengan "tumisan lada".
Bayangkan awal awal masuk UNIMAS tak lama lepas tu puasa. Ada hari tu berbuka dengan kuih je. haha sebelum bertemu jodoh dengan Nasi Ayam Penyet Station 12 dan Nasi lemak akak Samarahan. Mula mula makan ayam penyet tu boleh menangis wo, bukan pasal terharu, tapi punya lah lama lidah ni tak bermesraan dengan lada.
Dah lama sikit dah ada kengkawan dan dah mula pandai cari makan barulah dapat rasa nikmat dan keindahan makanan sarawak.
+ Nasi ayam penyet station 12
+ Nasi ayam penyet barok
+ Laksa sarawak
+ Mee kolok
+ Mak Entek
Hmmm ...
Berbeza dengan Muhammad Afham, pelajar UNIMAS yang berasal dari Semenanjung. Pada mulanya memang tak biasa, tapi lama kelamaan dia mula jatuh cinta dan sehingga kini walaupun berada di luar bumi Sarawak, makanan Sarawak tetap terasa di hujung lidah.
Dipetik dari FB Muhammad Afham